6 Kostbare missers in de cloud

Kostenbesparing dankzij cloud computing kan verkeerd uitpakken wanneer je in een van deze valkuilen trapt. Laat cloud voor jouw bedrijf geen dure grap worden.

Bedrijven kiezen vaak voor de cloud vanwege de veronderstelde kostenbesparing. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van de route die je kiest. Wijk je van dit pad af, dan kun je behoorlijk op kosten worden gejaagd.

Een overstap naar cloud lijkt een win-win situatie. Derden (zoals Amazon, Google, Microsoft of IBM) hosten je applicaties en/of infrastructuur in hun gigantische virtuele datacenters, terwijl jij geen geld meer hoeft te besteden aan hardware-investeringen, onderhoudskosten en energienota’s. Bovendien hoef je minder vloeroppervlak in te ruimen voor je eigen servers/datacenter. Het prijsmodel van cloud is meestal een vlak tarief, gebaseerd op de mate van consumptie. Meestal ligt dit bedrag lager dan wat je kwijt zou zijn wanneer je zelf was gaan hosten.

Maar er zitten een aantal adders onder het groene gras van de cloudleveranciers, waarschuwt Jeff Muscarella van financieel consultancybureau NPI. Als een bedrijf deze negeert, dan zou de gang naar de cloud op lange termijn erg kostbaar kunnen uitpakken.

De volgende zes valkuilen kun je maar beter vermijden:

1. Je vergeet gebruik te maken van de financiƫle voordelen van bestaande hardware
IT-afdelingen zijn met name gefocust op de verantwoordelijkheid voor de technologische aankopen. De afschrijvingen op bestaande hardware worden vaak vergeten. Als de bestaande apparatuur niet op een andere manier ingezet kan worden, wordt de terugverdientermijn (ROI) van cloud langer. “Kijk hier met een financiĆ«le blik naar”, zegt Muscarella.

2. Je vergeet unieke vereisten op te geven bij het afsluiten van een cloud-overeenkomst
Veel cloud-aanbieders bieden generieke diensten, ontworpen voor de massa. Voor speciale benodigdheden, zoals een bedrijf dat aan de voorschriften die gemoeid zijn met betaalkaarten moet voldoen, worden vaak extra kosten gerekend. Verdiep je in deze kosten voordat je een overeenkomst sluit, adviseert Muscarella.

3. Je tekent een overeenkomst waarin een veranderende vraag niet is opgenomen
Als je een contract tekent, beperk je dan niet tot je verwachte capaciteit. Doe je dat wel, dan ga je flink betalen wanneer je tijdens een drukke periode over je limiet heen gaat. Als periodes waarin de vraag hoger dan normaal kan zijn niet worden aangestipt in de onderhandelingen, dan kun je nadien voor forse rekeningen komen te staan.

4. Aannemen dat je applicaties gratis naar de cloud kunt verplaatsen
Veel softwarelicenties verbieden je je applicaties zomaar over te zetten naar een omgeving met een andere hoster. Je leverancier kan aanbieden dit toch tegen een bepaalde prijs mogelijk te maken. Wanneer je deze vorm van flexibiliteit wilt hebben, maar niet teveel wilt betalen, vraag dan de benodigde toestemming al in de licentieonderhandelingen van de software.

5. Aannemen dat de aanbieding van je bestaande cloudleverancier de meest voordelige is
Veel SaaS-leveranciers hebben een cloud-infrastructuur aan hun bestaande outsourcing- en hosting-oplossingen toegevoegd, maar zijn niet erg scheutig met aanbiedingen naar bestaande klanten. “Ze worstelen met de ontwikkeling van aanbiedingen met behoud van bestaande omzet”, zegt Muscarella. Als je wilt overstappen naar de clouddiensten van een leverancier, doe dat dan aan het eind van je contractperiode. Hierdoor kun je tijdens de onderhandelingen schermen met offertes die je bij andere leveranciers hebt opgevraagd.

6. De mogelijkheid van vendor lock-in in de cloud negeren
Sommige cloud-providers, zoals bijvoorbeeld Amazon, hebben een proprietary applicatie-interface, waardoor je backup-programma’s moet herschrijven. In de toekomst kan dit problemen veroorzaken. “Zodra je applicaties op basis van de interface geschreven zijn en je het nodige besteed hebt aan aanpassingen, zal het ingewikkeld – en kostbaar – worden om over te stappen naar een andere leverancier”, zegt Muscarella.

BRON:
ComputerWorld (website)
http://computerworld.nl/article/12180/6-kostbare-missers-in-de-cloud.html#source=lead_header_1

Geen opmerkingen: